Γιατί το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι

Εκτύπωση
PDF

Ο λαός να νικήσει τον λαϊκισμό

1. Η αυτονομία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ θα καθορίσει την προοπτική του. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μια ακόμη ΝΔ ούτε έναν ακόμη ΣΥΡΙΖΑ αλλά ένα Κίνημα Αλλαγής που ενσωματώνει τις καλύτερες παραδόσεις και διαθέτει τις ανάλογες προτάσεις για το μέλλον. Οι περιστάσεις δεν ζητούν δυνάμεις για την αλλαγή του διαχειριστή της εξουσίας αλλά για την αλλαγή της ίδιας της εξουσίας.

Η προοδευτική πολιτική είναι μία διαρκής ανάγκη, ένα δυναμικό αίτημα που γεννά νέες, εκκρεμείς απαντήσεις και όχι ένα κλειστό σύστημα που ολοκληρώνεται και μπορεί να παραμείνει ως έχει. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι χρήσιμες για τη χώρα αποτελούν και το πεδίο ανάπτυξης της Κεντροαριστεράς που, όμως, πρέπει να πείσει ότι είναι δύναμη αλλαγής για να μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα.

2. Οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς που συγκροτούν το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ γνωρίζουν πως η αλλαγή της χώρας δεν συντελείται ούτε σε κενό ιστορικής συνείδησης ούτε με κανόνες πολιτικού αποχρωματισμού. Η παράδοση της παράταξης είναι συνυφασμένη με τις πιο θετικές πλευρές της μεταπολίτευσης όταν με νόμους, θεσμούς, υποδομές και δράσεις διαμόρφωσε το πλέον θετικό κεκτημένο που είχε η χώρα από συστάσεως ελληνικού κράτους. Το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ που ψηφίστηκε στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το καλοκαίρι με τις επικείμενες προγραμματικές επεξεργασίες αφορούν όχι απλώς τη μεταμνημονιακή Ελλάδα αλλά την Ελλάδα των αλλαγών που την οδηγούν με ασφάλεια και τελεσίδικα εκτός της κρίσης και ενδεχόμενων νέων μνημονίων. 

3. Το Κίνημα Αλλαγής σε αυτή τη φάση οφείλει να αναπτύξει ταυτοχρόνως τρεις διακριτές πρωτοβουλίες: 

α. Να υπερασπιστεί την ιστορία και το έργο της παράταξης. Αν αυτό ως χθες ήταν δύσκολο λόγω της δημαγωγικής στάσης της αντιπολίτευσης, σήμερα είναι αναγκαία συνθήκη αλήθειας για τη συνέχεια. Ως χθες, ο λαός σύγκρινε την αλήθεια των έργων μας με το ψέμα των λόγων τους. Τώρα καθένας μπορεί να συγκρίνει όχι πράξεις με λόγια αλλά πράξεις με πράξεις. Ας αναδείξουμε το θετικό έργο μας καλώντας τις άλλες δυνάμεις να αντιπαραθέσουν τα δικά τους ισοδύναμα.

β. Να αναλάβει πρωτοβουλίες συνεννόησης των δημιουργικών δυνάμεων εντός και εκτός κομματικού συστήματος σε δύο κατευθύνσεις: αφ΄ενός για τη στήριξη ενός προγράμματος που θα αλλάξει την Ελλάδα έως το 2021 --όταν συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση- και αφ΄ετέρου για τη διαμόρφωση πλαισίου εθνικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, όχι μόνο για την απομείωση του χρέους αλλά και για αλλαγή της ευρωπαικής νομοθεσίας σε κρίσιμους τομείς, αφού η υφιστάμενη αρχιτεκτονική του ευρώ ανανεώνει τις ανισότητες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαικής ΄Ενωσης.

γ. Προυπόθεση για τα παραπάνω είναι η πειστική ταυτοποίηση της προοδευτικής παράταξης με την αξία της Αλλαγής και η εμπέδωση της ανάγκης γι΄αυτήν στη συνείδηση κάθε πολίτη. Μόνο η θεμελίωση σε αξιακό υπόβαθρο επιτρέπει την ανάδειξη της παράταξης σε πλειοψηφικό ρεύμα. Αλλαγή είναι η αλήθεια, η αίσθηση ευθύνης, η συνεννόηση, οι δημοκρατικές ρήξεις, η υπεράσπιση των αξιών. Εντέλει, αλλαγή είναι το αυτονόητο.

4. Το Κίνημα Αλλαγής είναι κίνημα προοδευτικών πολιτών. Αντί οι ΄Ελληνες πολίτες να εκφράζουν την απογοήτευσή τους και να απέχουν από τα κοινά χαρίζοντας ζωτικό χώρο σε ολιγαρχίες κάθε μορφής, οφείλουν να αλλάξουν τους όρους του «πολιτικού παιχνιδιού» και να καθορίσουν με την δική τους παρουσία τις εξελίξεις. Διαφορετικά, δεν θα τους προσφέρει κάποιος άλλος τη δική τους νίκη. ΄Οπως αποδείχθηκε, αυτό είναι η νίκη του λαικισμού, και όχι του λαού. 


* το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» την Κυριακή 10.12.2017

Θεσμοί