Η καταφανής υποχώρηση έως εξάλειψη του διπόλου «Μνημόνιο-αντιμνημόνιο» φανερώνει πως δεν επρόκειτο για πραγματικό δίλημμα αλλά για επικοινωνιακό κατασκεύασμα. Η αντιμετώπιση του φάσματος της χρεοκοπίας με το πρώτο μνημόνιο και η επανεκκίνηση της χώρας με τις αναγκαίες αλλαγές ήταν μονόδρομος. Αν η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου-ΠΑΣΟΚ είχε αφεθεί να ολοκληρώσει το έργο της ως τα τέλη 2013, δεν θα ήταν αναγκαία η προσφυγή στα επόμενα μνημόνια αλλά τότε δεν θα δημιουργούνταν προϋποθέσεις για να γίνει κυβέρνηση η ΝΔ και μετέπειτα ο ΣΥΡΙΖΑ. Εν ολίγοις, αντίθετα με το πρώτο, τα επόμενα μνημόνια δεν ήταν μονόδρομος αλλά η επιδιωκόμενη δίοδος για τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία την οποία διαχειρίσθηκαν όχι με εθνική στρατηγική αλλά με κομματική τυφλότητα.

Η αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που βαδίζει από ήττα σε ήττα διατηρώντας αμείωτο τον ενθουσιασμό της και η στείρα φιλοδοξία παλινόρθωσης της ΝΔ που επιδιώκει όχι να αλλάξει η κατάσταση, αλλά απλώς η κυβέρνηση, διαμορφώνουν ένα επικίνδυνο εθνικό κενό. Απέναντι σε αυτό, η Κεντροαριστερά οφείλει το καινό. Αυτό που μεταθέτει το στόχο από την τυπική έξοδο από το μνημόνιο με κινήσεις τακτικής έναντι των δανειστών, στην ασφαλή και οριστική έξοδο από την κρίση με διόρθωση των παθογενειών ώστε να μην χρειασθεί ποτέ ξανά στο μέλλον η προσφυγή σε τέτοιες δανειακές συμβάσεις.

Η προοδευτική παράταξη που δεν κάμφθηκε από το δέος του πολιτικού κόστους καταπνίγοντας το βασικό ένστικτο του κομματισμού, δηλαδή την ψηφοθηρία και τον πελατειακή σχέση, αποκόπηκε εκλογικά από τη βάση της. Μπορεί να συναντηθεί ξανά μαζί της στο πλαίσιο μιας πρότασης για το εθνικό διακύβευμα που αντανακλά και τις απογοητεύσεις, τις αγωνίες και κυρίως τις προσδοκίες των πολιτών. Η εσωστρεφής διαδικασιολογία για τη διευθέτηση φιλοδοξιών και ρόλων δεν συγκινεί τους πολίτες. Ούτε ο οργανωτισμός λύνει το ιδεολογικό και προγραμματικό ερώτημα. Οι πολίτες ενδιαφέρονται λιγότερο αν ο πολιτικός φορέας είναι μονοκομματικός ή πολυκομματικός. Ο πολυκομματικός, μάλιστα, χαρακτήρας σε αυτή τη φάση αναπληρώνει την πολυσυλλεκτικότητα του άλλοτε ΠΑΣΟΚ. Οι πολίτες θέλουν να είναι ΜΑΖΙ, σύμμαχες και όχι αντίπαλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού και να διαθέτουν σαφές ιδεολογικό στίγμα και ισχυρό κοινό προγραμματικό τόπο. Το χάσμα ανάμεσα στην περιορισμένη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και την κυρίαρχη παρουσία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς στους κοινωνικούς χώρους και την αυτοδιοίκηση μπορεί να κλείσει με δύο βασικές προϋποθέσεις

α)την ανάδειξή της σε δύναμη με αξιόπιστο σχέδιο για την Ελλάδα της παραγωγής, της απασχόλησης, της συνοχής και της Δημοκρατίας (όπου το ένα οδηγεί στο άλλο), ως συνεισφορά στο εθνικό ζήτημα

β) την αποσαφήνιση της αμετακίνητης θέσης της στον προοδευτικό πόλο της πολιτικής απέναντι στο συντηρητικό του οποίου ηγείται η Ν.Δ. με την ταυτόχρονη θεμιτή διεκδίκηση του ρόλου του βασικού εκφραστή του και όχι του συμπληρωματικού εταίρου.

Μια ισχυρή Κεντροαριστερά είναι ο καταλύτης για μια συνεννόηση που ξεπερνά τον διακομματικό ορίζοντα και αποκαθιστά την πολιτική, αναβαθμίζοντάς την από εργαλείο κομματικής διαπάλης σε πρώτη ύλη για ένα εθνικό σύμφωνο ευθύνης που συνέχει τις δυνάμεις πέραν του κοινοβουλίου στους θεσμούς, τη διανόηση, το συνδικαλισμό, την επιχειρηματικότητα και τα μέσα ενημέρωσης εφόσον καθένας μόνος του και όλοι μαζί προτάσσουν το εθνικό συμφέρον.

 

* άρθρο Δημήτρη Ρέππα στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» (Κυριακή 11 Ιουνίου 2017)

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών φορέων,

αγαπητέ Πρόεδρε, συντρόφισσες και σύντροφοι.

Η Γ’ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κινήματός μας οριοθετεί δύο περιόδους. Μια περίοδο έμπρακτης ευθύνης και αγώνα για τη χώρα σε μια ιστορική καμπή μαζί με την απόφασή μας να συνεχίσουμε με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών το δύσκολο δρόμο έχοντας διαρκές μέτωπο πάλης απέναντι σε κάθε είδους μικρά και μεγάλα κατεστημένα που με την ιδιοτέλεια, τη δημαγωγία και το λαϊκισμό μικραίνουν τη χώρα. Και μια περίοδο, αυτή που ξεκινά με τη Συνδιάσκεψη. Θάμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι, με χρήσιμες προτάσεις και μαζί ατόφιο το όραμά μας για μια Ελλάδα αξιών, δημιουργίας και δικαιοσύνης.

2

Αξίζει κάθε τιμή που συνοδεύεται από το ευχαριστώ όλων μας στους προοδευτικούς πολίτες που παρά τις αντιξοότητες παραμένουν στις επάλξεις των σοσιαλιστικών ιδεών και δίνουμε μαζί τον αγώνα.

Ευχαριστούμε όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση και την επιτυχία αυτής της Συνδιάσκεψης και ευχόμαστε και πιστεύουμε σε μία ακόμη καλύτερη συνέχεια. Γιατί το ποιοτικό άλμα που κάνουμε σήμερα δεν είναι δικαίωση για ό,τι προηγήθηκε αλλά υποχρέωση γι’ αυτό που πρέπει να ακολουθήσει. Έχουμε επίγνωση των ατελειών και των προβλημάτων που εκδηλώνονται και σήμερα στο ΚΙΝΗΜΑ μας. Μιλάμε γι’αυτά, αλλά από την κριτική επιλέγουμε την πρόταση και από τις απαισιόδοξες λέξεις τις αισιόδοξες πράξεις, γιατί ο αγώνας φέρνει τις λύσεις.

3

Ένα πολιτικό κόμμα συγκυριακά μεν κρίνεται από τις αριθμητικές επιδόσεις του, ιστορικά όμως αξιολογείται σύμφωνα με το βαθμό υπεράσπισης αξιών και αρχών σε στιγμές κρίσης με την πρόταξη των υπέρτερων αγαθών Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών είναι ένα μεγάλο πολιτικό κόμμα γιατί είναι φορέας μεγάλων αξιών και πρωτοπόρων ιδεών, ένα κόμμα ευθύνης για τη χώρα και όχι για τις φιλοδοξίες και τα άγχη των στελεχών του.

4

Στέλνουμε σήμερα ένα διπλό μήνυμα στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την αντιπολίτευση της ΝΔ. Τους λέμε ότι η Ιστορία καθορίζεται από τους παρόντες, από αυτούς που αναλαμβάνουν ευθύνες, όχι από αυτούς που είτε φυγομαχούν είτε σκιαμαχούν. Στο δίλημμα να περιφρουρήσουμε την εκλογική μας δύναμη κι ας χρεοκοπήσει η χώρα ή να στηρίξουμε την πατρίδα μας χωρίς να μας κάμψει το δέος του πολιτικού κόστους, δώσαμε απάντηση πατριωτικής ευθύνης. Αν η κυβέρνησή του Γ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ είχε αφεθεί να ολοκληρώσει το έργο της ως το 2013, δεν θα χρειάζονταν τα επόμενα μνημόνια. Τότε, όμως, δεν θα γινόταν κυβέρνηση ο κύριος Σαμαράς και η ΝΔ ούτε μετέπειτα ο κύριος Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η αντιπολίτευση χρησιμοποίησε τον αντιμνημονιακό λόγο ως πολιορκητικό κριό για την εξουσία και όχι γιατί διέθετε εναλλακτική πρόταση, όπως άλλωστε αποδείχθηκε περίτρανα. Και πέτυχε το σκοπό της με μεγάλο εθνικό και κοινωνικό κόστος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ούτε μπορεί αλλά ούτε και θέλει να αλλάξει τη χώρα. Το μόνο που θέλει είναι να μην αλλάξει η κυβέρνηση. Το κόμμα της ΝΔ δεν ενδιαφέρεται να αλλάξει η κατάσταση της χώρας αλλά να αλλάξει απλώς η κυβέρνηση.

Για μας η πρόκληση είναι όχι να βγούμε απλώς από το μνημόνιο, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με συγκυριακές και τυπικές προυποθέσεις αλλά να βγει η Ελλάδα από την κρίση οριστικά εξαλείφοντας στρεβλώσεις και παθογένειες που την κρατούν καθηλωμένη στο παρελθόν.

5

Ένα κόμμα, η φυσιογνωμία, η λειτουργία, η στάση των μελών και φίλων του είναι το πρόπλασμα της κοινωνίας που επαγγέλλεται. Οι καταστατικοί κανόνες και οι αποφάσεις είναι δεσμευτικά για όλους. Πάνω απ΄όλα όμως,πιστεύουμε στην αξία της προσωπικής ευθύνης, εμείς οι ίδιοι βάζουμε τα ηθικά όρια της δύναμής μας. Αποκόβουμε από το Κίνημά μας μηχανισμούς, φραξιονισμούς, ομαδοποιήσεις, παραγοντισμούς. Είμαστε αυτό που κάνουμε και κάνουμε αυτό που λέμε. Δεν έχουμε διπλά βιβλία στην πολιτική πρακτική μας, άλλα να λέμε κι άλλα να κάνουμε. Ας μην κάνουμε τις δικές μας αδυναμίες, αδυναμίες του Κινήματός μας. Να κάνουμε τις αξίες του Κινήματος αξίες που οδηγούν κάθε βήμα μας, έτσι θα κάνουμε παραγωγική τη Συνδιάσκεψή μας και χρήσιμο για τη χώρα το Κίνημά μας.

6

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αυτοτελές και ισότιμο, με συγγενείς πολιτικά δυνάμεις, φιλοδοξεί να συμβάλλει στη συνεννόηση που θα οδηγήσει σε ένα Σύμφωνο Ευθύνης τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου στην πολιτική, τους θεσμούς, τη διανόηση, το συνδικαλισμό, την επιχειρηματικότητα και τα μέσα ενημέρωσης. Η Συνδιάσκεψή μας με τις θέσεις που θα αναδείξει πιστεύουμε πως μπορεί να δώσει ώθηση στο εγχείρημα της παράταξης να ηγηθεί του προοδευτικού πόλου της πολιτικής ζωής, αλλά και να ξαναγίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων στη χώρα. Για μια Ελλάδα όπως την οραματιζόμαστε και μας αξίζει.

Η Γ’ Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών αποτελεί ταυτοχρόνως πράξη αναγνώρισης, συνέπειας και καθήκοντος.

Είναι πράξη ηθικής αναγνώρισης και τιμής στους προοδευτικούς πολίτες που εμφορούνται από τις αξίες και τις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Εκείνους που παραμένουν παρόντες και ενεργοί, ανήσυχοι και δημιουργικοί, συμμέτοχοι στον διαχρονικό αγώνα μας.

Είναι πράξη πολιτικής συνέπειας προς το σύνολο της προοδευτικής παράταξης που διαμόρφωσε το θετικό κεκτημένο της χώρας. Της παράταξης που προέταξε το συμφέρον της χώρας έναντι του λαϊκισμού και της μικροπολιτικής χωρίς να καμφθεί από το δέος του πολιτικού κόστους.

Είναι πράξη εθνικού καθήκοντος σε μια ιστορική στιγμή που συνθλίβουν τη χώρα η κυβερνητική χρεοκοπία και η νεοδημοκρατική βουλιμία για την εξουσία, τα δύο κόμματα που υπέταξαν τις ανάγκες της χώρας στο μικροκομματικό σχεδιασμό τους.

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών φιλοδοξεί μέσω της Συνδιάσκεψής του να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής πρότασης για την έξοδο από την κρίση με μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα στηρίζεται στη συνεννόηση ευθύνης όλων των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας

 

* Δήλωση Δημήτρη Ρέππα ενόψει της συνδιάσκεψης του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών

1. Οι ερχόμενες εκλογές είναι οι πρώτες μετά το 1974 με απολύτως γνωστό στο μέγιστο βαθμό το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ που τον Ιανουάριο επαγγέλθηκε έναν αντιμνημονιακό δρόμο, έχει ήδη ψηφίσει και δεσμευθεί για την εφαρμογή ενός λεπτομερούς μνημονίου με δυσβάστακτους όρους.

Τα κόμματα-πρωταγωνιστές αναζητούν την διαφοροποίηση σε θέματα διαχείρισης αφού η στρατηγική είναι δεσμευτικά ίδια. Πιθανότατα η επόμενη ημέρα να είναι μια βραχύβια εισαγωγή για την μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση όπου θα αποσαφηνισθεί και θα αποκρυσταλλωθεί το πολιτικό τοπίο.

2. Η ελληνική κρίση έχει την ρίζα της σε εσωτερικούς λόγους. Η προβληματική αρχιτεκτονική του ευρώ και η αδιέξοδη συνταγή που επιβάλλει η κυριαρχούσα αντίληψη για την δημοσιονομική πολιτική, μεγενθύνουν την κρίση και δυσχεραίνουν την έξοδο από αυτή. Αυτά τα θέματα, όμως, μπορεί να τα προβάλλει πειστικά και αποτελεσματικά μια χώρα όταν έχει προηγουμένως αντιμετωπίσει τους δικούς της αναχρονισμούς και υστερήσεις. Η αλήθεια είναι ότι καμιά κυβέρνηση δεν θα ανταποκριθεί σε αυτόν τον ρόλο αν πέραν αυτού πρέπει ταυτοχρόνως να αντιμετωπίσει μια ανεύθυνη στάση των άλλων κρίσιμων παραγόντων του δημόσιου βίου. Απαιτείται ένα σύμφωνο ευθύνης ώστε να συστρατευθούν οι δυνάμεις της πολιτικής, της εργασίας, της επιχειρηματικότητας, της διανόησης και της ενημέρωσης-επικοινωνίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι καταλύονται οι διακριτοί ρόλοι και η αυτονομία ενός εκάστου. Σημαίνει, όμως, οπωσδήποτε, ότι προτάσσεται το εθνικό έναντι του κομματικού, το κοινωνικό έναντι του κλαδικού και το συλλογικό έναντι του ατομικού.

3. Η προοδευτική παράταξη όπως εκφράστηκε από το ΠΑΣΟΚ επί 40 χρόνια είναι ταυτισμένη με ό,τι πιο θετικό έχει πετύχει η Ελλάδα στον μεταπολιτευτικό κύκλο σε κάθε τομέα: στην διεθνή θέση της χώρας, τους δημοκρατικούς θεσμούς, το κοινωνικό κράτος, τις αναπτυξιακές υποδομές, το κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας. Γι΄αυτό και πέρα από ατεκμηρίωτους αφορισμούς, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει με στοιχεία σύγκρισης αυτήν την ιστορική αλήθεια. Προκαλώ για το αντίθετο.

Το 2009, όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε να διαχειριστεί την πρωτοφανή κρίση του τριπλού χάσματος (δημοσιονομικό έλλειμμα, αρνητικό ισοζύγιο, δημόσιο χρέος), έκανε το καθήκον του στο όνομα του εθνικού συμφέροντος καταπνίγοντας το βασικό ένστικτο που για κάθε κόμμα είναι η ψηφοθηρία.

Αν η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου είχε την διαλλακτική αντιμετώπιση που είχαν οι διάδοχες κυβερνήσεις, η χώρα σε δύο χρόνια θα είχε υπερβεί την κρίση. Η ιστορική καταγραφή είναι διδακτική για το πώς καθοδηγούμενοι αγανακτισμένοι και ψηφοθηρικές ψευδολογίες τύπου Ζαππείων και ΔΕΘ γέμισαν τις εκλογικές δεξαμενές των δύο κομμάτων. Ταυτοχρόνως, όμως, άδειασαν την ψυχή των ανθρώπων από την οραματική ενατένιση που γεννά την αγωνιστική διάθεση συμμετοχής και την αναγκαιότητα της συστηματικής προσπάθειας. Η πλήρης απομείωση κεφαλαίου εμπιστοσύνης είναι η αιτία που σύρει τον πολίτη σε απελπισία και τους θεσμούς και τις λειτουργίες αντιπροσώπευσης σε αναξιοπιστία και ανυποληψία. Όταν λείψουν η εμπιστοσύνη και η ελπίδα, μια χώρα είναι δύσκολο να κυβερνηθεί.

4. Το εκλογικό αποτέλεσμα, αναμενόμενο, δεν θα αλλάξει το τοπίο της καθημερινότητας. Τα μέτρα πολιτικής θα εφαρμοσθούν σε ένα ήδη εξαντλημένο κοινωνικό σώμα, αφού δρουν σωρευτικά προς τις μέχρι τώρα παντοειδείς περικοπές και επιβαρύνσεις. Η αρνητική ψυχολογία των πολιτών τροφοδοτείται από την αδυναμία των κομμάτων αντί της περιαυτολογίας να ορίσουν με πειστικό τρόπο το τέλος αυτής της εθνικής και ανθρώπινης δοκιμασίας.

Η αποστασιοποίηση των πολιτών, όμως, πριμοδοτεί την δύναμη εξωθεσμικών κέντρων που με εργαλεία όπως είναι το πολιτικό χρήμα, η κατευθυνόμενη ενημέρωση-επικοινωνία και οι μακιγιαρισμένες δημοσκοπήσεις, κερδίζουν ζωτικό χώρο υπέρ της διαπλοκής και των πολιτικών χαρταετών σε βάρος της λαικής κυριαρχίας.

Οι πολίτες ας κάνουν την επιλογή τους ελεύθερα και ας οικοδομήσουν με αρχές και αξίες την σχέση τους με το κόμμα που προτιμούν ή, σε τελευταία ανάλυση, ας δημιουργήσουν νέα κόμματα. Η παθητική και εξ αποστάσεως θέαση των εξελίξεων στερεί από τον πολίτη το μόνο όπλο που διαθέτει για να επηρεάσει την πορεία της χώρας.

5. Η δημοκρατική παράταξη υπήρξε ο πυλώνας προόδου της χώρας. Τώρα αρκείται στον ρόλο του πρόθυμου εταίρου στον βωμό κυβερνησιμότητας της χώρας. Όταν η παράταξή μας κλήθηκε, ανέλαβε τις ευθύνες της και με το παραπάνω, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, αντιθέτως με αυτό που έπραξαν όλοι οι άλλοι ανεξαιρέτως. Δεν έχει, λοιπόν, ανάγκη να αποδείξει σε κανέναν το παραμικρό για το αν θέτει ή όχι πάνω απ΄όλα το συμφέρον της χώρας. Ο ρόλος εθνικής ευθύνης που της αναλογεί μπορεί να ασκηθεί τώρα από την θέση της γόνιμης αντιπολίτευσης γιατί και η αντιπολίτευση είναι αναπόσπαστο τμήμα ενός οικουμενικού σχήματος εθνικής συνεννόησης και συνευθύνης. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνεργάστηκαν άριστα στο παρασκήνιο και συμπράττουν κατ΄επανάληψη για να πλήξουν την ιστορία και τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ και να διαμοιράσουν τα ιμάτια της δημοκρατικής παράταξης.

Αν οι πολίτες, όπως όλα δείχνουν, επιλέξουν αυτά τα κόμματα στις πρώτες θέσεις τότε και με δεδομένο τον κοινό μνημονιακό κυβερνητικό τόπο οφείλουν να σχηματίσουν κυβέρνηση με την ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα διαθέτουν.

Το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί δυστυχώς ψευδεπίγραφα το ΜΑΖΙ αφού έθεσε ανεξήγητους όρους προς το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (να διαλυθεί) και τον Γ.Παπανδρέου (να αποσυρθεί), όπως ΔΕΝ το έκανε ούτε στο πλαίσιο της Ελιάς στις ευρωεκλογές ούτε στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τώρα. Το ΜΑΖΙ χωρίς πολλούς ακόμη που αποκλείστηκαν είναι κενό γράμμα. Θα ήταν αμετροέπεια να ισχυριστεί κάποιος πως χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία σύμπραξης που θα άνοιγε τον δρόμο ανασύνταξης του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, θα προκύψουν μελλοντικά κι άλλες. Είναι, όμως, βέβαιο πως ουδείς μπορεί να χαίρεται θεωρώντας επιτυχία τα μονοψήφια εκλογικά ποσοστά. Η ισχυρή πρωταγωνιστική προοδευτική παράταξη λείπει από τη χώρα και όσοι πιστεύουμε σ΄αυτήν οφείλουμε να την ανασυστήσουμε τώρα. Η παράταξη, ως έννοια που υπερβαίνει τα κομματικά σχήματα, οφείλει να επανακατακτήσει την αυτονομία της για τον αυτοπροσδιορισμό της. Η συμμετοχή στη νομή της εξουσίας χωρίς ευρεία νομιμοποίηση και αυτονόητη δικαιολόγηση θα την καθηλώσει οριστικά στην άσκηση δεύτερου ρόλου. Ούτε της ταιριάζει, ούτε βοηθάει έτσι τη χώρα. Ο χώρος της αντιπολίτευσης είναι πρόσφορος για την επανίδρυση της παράταξης με χαρακτηριστικά κινήματος βάσης και όχι κρατικών λειτουργιών. Ταυτοχρόνως προσφέρει στη χώρα την αναγκαία υπεύθυνη αντιπολίτευση. Οι πολίτες απαιτούν να λειτουργεί το πολίτευμα με όρους κυβέρνησης αλλά και με όρους αντιπολίτευσης. Διαφορετικά, θα προκύψουν σαν εναλλακτική εκδοχή ακραία ή και αλλοπρόσαλλα σχήματα εν μέσω της πολιτικής ρευστότητας.

6. Η επανίδρυση της παράταξης μπορεί να συντελεσθεί με τέσσερεις προϋποθέσεις:

α. Με επεξεργασμένες θέσεις και εναλλακτικές προτάσεις που η ανάδειξή τους θα είναι ανέφικτη με την συμμετοχή στην κυβέρνηση αφού τότε θα αποκτήσουν χαρακτήρα μειοψηφικό και θα εξουδετερωθούν.

β. Με την συμμετοχή της κοινωνικής βάσης ώστε η παράταξη να αποκαταστήσει τα αυθεντικά χαρακτηριστικά της, αντί να παρουσιάζεται ως μόνιμος διαχειριστής της κρατικής εξουσίας.

γ. Με δράσεις σύγκλισης των επιμέρους σχηματισμών στην βάση της ισοτιμίας με κορυφαίο στόχο την ίδρυση του φορέα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.

δ. Με την ανάδειξη μιας νέας γενιάς άξιων στελεχών στο πεδίο των πολιτικών-κοινωνικών αγώνων και όχι μέσω μιας επετηρίδας κρατικών στελεχών. Αυτό σχετίζεται και με την συγκρότηση για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες μιας ισχυρής οργάνωσης της σοσιαλιστικής νεολαίας.

7. Αρχή και τέλος για την παράταξή μας ήταν πάντα η πατρίδα και ο πολίτης μαζί, η Ελλάδα και οι ΄Ελληνες. Ας κάνουμε την επιλογή μας με την βεβαιότητα πως πατρίδα και πολίτης είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Ας γνωρίζουμε, όμως, πως η επανάσταση που χρειάζεται η χώρα είναι η επανάσταση του καθενός μας, γιατί με παλαιούς εαυτούς καινούρια κοινωνία δεν γίνεται.

1. Η κυβέρνηση προκάλεσε ένα επιζήμιο μη-δημοψήφισμα για να απορρίψει την πρόταση των εταίρων βαφτίζοντάς την τελεσίγραφο. Τώρα μπορεί να αποδεχθεί ένα πραγματικό τελεσίγραφο, με σαφώς επαχθέστερους όρους, το οποίο και θα βαφτίσει έντιμο συμβιβασμό ή συμφωνία για την ανάπτυξη ή λύση ανάγκης. Ειδικεύεται, άλλωστε, στις μετονομασίες. Εκτός αν οι ακραίοι της Ευρώπης και οι αντίστοιχοι του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώσουν επιτυχώς την εξ αντικειμένου σύγκλισή τους στο Grexit. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η χώρα οδηγείται σε εθνική τραγωδία. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι απόλυτη και δεν μετατίθεται ούτε σε προηγούμενους ούτε σε ξένους όσο και αν το επιχειρεί η προπαγάνδα των «οχικραυγαστών».

2. Το 2009 η χώρα βρέθηκε σε πλήρες δημοσιονομικό αδιέξοδο. Η κυβέρνηση όφειλε να προλάβει πάση θυσία την χρεοκοπία και την συνακόλουθη έξοδο από την ΕΕ. Αν είχε την συμπαράσταση, ή έστω κατανόηση, των άλλων κομμάτων, η Ελλάδα σε έναν χρόνο θα είχε ανακάμψει. Η γενικευμένη πολεμική που δέχθηκε, φανερή και παρασκηνιακή, οδήγησε σε πτώση της με θεσμικά ελεγχόμενο τρόπο. Η σημερινή κυβέρνηση είχε χρόνο (αφού γνώριζε την κατάσταση και βρήκε έτοιμο πλαίσιο και μηχανισμούς στήριξης), χρήμα (αφού παρέλαβε πλεόνασμα και σταθερότητα για να διαπραγματευθεί) και κυρίως διαλλακτική αντιπολίτευση. Πέτυχε το ακατόρθωτο και δυστυχώς συνεχίζει να διαβάζει ανάποδα τις εξελίξεις. Θεωρεί πως απομόνωσε τους 18 της ευρωζώνης, πως είναι αξιοπρέπεια να μην μπορείς να πάρεις τον μισθό και την σύνταξή σου, πως είναι πατριωτισμός η δέκατη κατά σειρά ένταξης στην ΕΕ χώρα να είναι τώρα η 29η και λοιδορούμενη από τις νεοείσακτες χώρες του τέως υπαρκτού σοσιαλισμού.

3. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση-και εδώ συμφωνώ μαζί τους- θέλησαν να αλλάξουν την ατζέντα της Ευρώπης. Πράγματι, το ευρωπαϊκό αφήγημα συγκινεί όλο και λιγότερους. Αυτή η ΕΕ δεν είναι η Ευρώπη μας. Είναι σωστό να θέτουν επιτακτικά την αναδιάρθρωση του χρέους μας στις πλούσιες χώρες. Ευθύνονται, όμως, γιατί αγνόησαν τους συσχετισμούς , πορεύθηκαν χωρις σχέδιο προπαγανδιστικά και μόνο, εκθέτοντας την χώρα σε μια ανεπανόρθωτη διολίσθηση προς την επαναβαλκανοποίησή της. Άγνοια κινδύνου ή μήπως συνειδητή ανοχή της προοπτικής του Grexit; Είτε από επιλογή, είτε επειδή παγιδεύτηκε, η Κυβέρνηση καλείται τώρα να επιτύχει τον τετραγωνισμό του κύκλου. Αν αυτό είναι το τρίτο μνημόνιο ή, ακόμη χειρότερα, αν είναι η διαχείριση της Ελλάδας της δραχμής, η κυβέρνηση είναι κατ΄αναλογία πολιτικά έως και εθνικά υπόλογη. Ζήτησε από τον λαό το Όχι του και το έλαβε. Εγκλωβισμένη τώρα, υποχρεώνεται να το αγνοήσει, λογαριάζοντας, όμως, και πάλι χωρίς τον ξενοδόχο που, όπως φαίνεται, δεν είναι ο λαός, αλλά οι εσωκομματικοί συσχετισμοί. Αποδεικνύεται έτσι πως το πρωταρχικό κριτήριο είναι το κομματικό και εκλογικό κεκτημένο. Προκειμένου να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος τίθεται σε ολέθρια διακύβευση το εθνικό συμφέρον.

4. Είναι καιρός να απαλλαγούμε από τους μύθους που τροφοδοτούν τις εθνικές ψευδαισθήσεις.

• Δημοκρατική είναι η κυβέρνηση και κυρίαρχος ο ελληνικός λαός. Αν ομως ο λαός μιας άλλης χώρας με δημοψήφισμα αποφανθεί πως δεν θέλει να συνεχίσει να δανείζει την Ελλάδα, ποιος θα αμφισβητήσει την δημοκρατική νομιμοποίηση μιας τέτοιας στάσης;

• Αλληλεγγύη είναι το σύνθημα στην πορεία προς μια άλλη Ευρώπη. Η αθέτηση, όμως, πληρωμής του χρέους προς χώρες που μας έχουν δανείσει και είναι, μάλιστα, φτωχότερες από την δική μας τι είδους αλληλεγγύη φανερώνει από την πλευρά μας προς τους λαούς αυτούς;

• Παρέμβαση στα εσωτερικά μας είναι κάθε δήλωση ξένου παράγοντα που δεν βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση. ΄Όταν, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σε πρωτοβουλίες αντιπολιτευόμενων κομμάτων και κινήσεων σε διάφορες χώρες, αυτό λέγεται δημοκρατικό δικαίωμα. Δύο μέτρα και δύο σταθμά;

• Προσβολή για την χώρα μας είναι κάθε δημοσίευμα ή χειρονομία από τρίτους που δείχνει πως μας αντιμετωπίζουν σαν τριτοκοσμικούς. Συχνά όμως, στην Ελλάδα καίμε σημαίες άλλων κρατών ή περιγράφουμε άλλους λαούς με επονείδιστους χαρακτηρισμούς, και αυτό σημαίνει ελευθερία έκφρασης ή μήπως εν τέλει αριστοκρατική αντίληψη για το ξεχωριστό εαυτό μας;

5. Η ευγενής μας τύφλωση και ο κομματικός μικρόκοσμος στερούν από την Ελλάδα το φως των ανοικτών οριζόντων. ΄Όταν συμβαίνει αυτό, κάποιοι μετρούν τις συνέπειες της εθνικής κατάπτωσης επιρρίπτοντας σε άλλους ευθύνες υπό τους ήχους της μπάντας στο κατάστρωμα του Τιτανικού. Το ζήτημα του χρέους δεν προσφέρεται για αναζήτηση ξένων ευεργετών. Είναι πρόβλημα του καθενός μας. Θα έπρεπε ΧΘΕΣ να δοθεί τέλος στις εθνικές παθογένειες. ΑΥΡΙΟ θα έχει χαθεί κάθε δυνατότητα, γιατί μάλλον θα μας έχει προσπεράσει.

δημοσιεύθηκε στο real.gr (12/7/2015)

1. Είναι ιστορική ειρωνεία το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που το 2011 αντιδρούσε σφόδρα στο δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντάς το ζαριά προς την χρεοκοπία, σήμερα να το επιλέγει με το επιχείρημα πως το κάνει για να αποφύγει η χώρα την χρεοκοπία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υφίσταται στρατηγική ήττα αφού με τις πολιτικές κινήσεις του οδηγεί τη χώρα είτε σε τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο εντός της ΕΕ είτε σε μνημόνιο απευθείας με το ΔΝΤ σε ενδεχόμενο Grexit και με τις αγορές ερμητικά κλειστές για την ελληνική οικονομία.

Με την επικράτηση του Ναι η κυβέρνηση αποχωρεί αν και ουδείς αποκλείει συνέχιση της γελοιοποίησης της πολιτικής και της διακωμώδησης των θεσμών. Τότε το Ναι οδηγεί σε νέα συμφωνία με άλλους διαχειριστές για την εφαρμογή της. Αν επικρατήσει το Όχι, είτε παραμένει ανοιχτή η πόρτα των διαπραγματεύσεων για μια νέα συμφωνία που θα είναι, όμως, σκληρότερη από κάθε προηγούμενη, είτε η πόρτα παραμένει κλειστή και η κυβέρνηση καλείται να διαχειρισθεί την απόλυτη κατάρρευση.

Με το τέλος του δευτέρου προγράμματος στις 30/6 η κυβέρνηση «πέτυχε να απαλλάξει» την χώρα από τα μνημόνια. Ας προχωρήσει, λοιπόν, αφού ουδείς πιστωτής την περιορίζει, στην άμεση εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Καταδεικνύεται έτσι ότι η έλλειψη χρηματοδότησης δεν είναι μια λεπτομέρεια, όπως θεώρησε η κυβέρνηση στην αρχή της θητείας της όταν αρνήθηκε τα εκκρεμή 7,2 δις ευρώ διατυπώνοντας το δόγμα πως δεν θέλουμε άλλο δάνειο. Αυτό που βιώνει τώρα ο κόσμος είναι η ηπιότερη έκφραση των όσων ακολουθούν αν συνεχίσουμε με αυτή την στρατηγική. Αυτή η εξέλιξη ίσως καταστήσει αντικειμενικότερη και δικαιότερη την κρίση των «αγανακτισμένων» που ανέτρεψαν μια εκλεγμένη κυβέρνηση με μοναδικό της πρόταγμα το συμφέρον των πολιτών έναντι του πολιτικού κόστους.

2.  Ασφαλώς δεν προκάλεσε ο  ΣΥΡΙΖΑ την κρίση μέσα σε πέντε μήνες. Ούτε, όμως, η κυβέρνηση του 2009 προκάλεσε την κρίση την οποία κλήθηκε να διαχειρισθεί. Όταν το ετήσιο έλλειμμα έφθασε τα 36 δις ευρώ , εκ των οποίων τα 24 δις πρωτογενές, δηλαδή ύψους 16% περίπου του ΑΕΠ, το εθνικό συμφέρον επέβαλλε αντί της συνθηματολογίας και του λαικισμού  να εφαρμοσθεί αμέσως ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής η οποία και επιτεύχθηκε με κοινωνικό κόστος  και πολιτικό τίμημα τεράστιο, ήταν, ωστόσο, σωτήρια και καταγράφηκε ως η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε ποτέ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται γιατί  όξυνε την κρίση έχοντας προβεί σε σειρά μεγαλόστομων εξαγγελιών  ενώ γνώριζε την αλήθεια. Το ίδιο ακριβώς έκανε προηγουμένως και η ΝΔ μέσω του περιλάλητου Ζαππείου. Ας σημειωθεί ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν έτοιμο πλαίσιο συζήτησης με τους εταίρους, εγγυημένη χρηματοδότηση, όργανα και διαδικασίες για την υποστήριξή τους στην διαχείριση της κρίσης, σημαντικά εργαλεία που απουσίαζαν το 2009.

3. Ως εκ του αποτελέσματος, ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για την όξυνση της κρίσης χρέους στα όρια της απόλυτης χρεοκοπίας. Η ευθύνη των δανειστών δεν είναι αμελητέα καθώς επιμένουν στην δημοσιονομική εξυγίανση αγνοώντας παντελώς τις θεσμικές και κοινωνικές αντοχές της χώρας μας. Απέναντι στα δικά τους λάθη οφείλουμε να αποφύγουμε το μεγαλύτερο των λαθών: να πάψουμε να διαπραγματευόμαστε ως εταίροι και να γίνουμε ξένοι ή και αντίπαλοι.

4. Η θεώρηση ότι η ρήξη κάνει ισχυρότερη την Ελλάδα είναι πολιτικά και λογικά ανόητη. Εκτός ΕΕ η χώρα μας θα πρέπει να αναζητήσει οικονομική στήριξη σχεδόν αποκλειστικά από το ΔΝΤ, από το οποίο υποτίθεται πως θα έχουμε απαλλαγεί χωρίς νέο πρόγραμμα. Η συνέπεια θα είναι μια περισσότερο εξαρτημένη και εκτεθειμένη Ελλάδα. Μέσα στην ΕΕ, μπορείς να συμβάλλεις στην αλλαγή των συσχετισμών για μια πιο δημοκρατική και δίκαιη Ευρώπη. Εκτός αυτής, η φωνή σου δεν ακούγεται στα κέντρα των αποφάσεων. Η εξάρτηση της χώρας από τις αγορές γίνεται μεγαλύτερη, αφού θα είναι γνωστό ότι δεν υφίστανται πλέον οι αντιρροπιστικοί και προστατευτικοί μηχανισμοί της ΕΕ. Σφάλλουν όσοι ισχυρίζονται ότι οι εταίροι θέλουν την Ελλάδα εξαρτημένη από τα δάνειά τους. Όπως συμβαίνει με άλλες χώρες, είναι αυτονόητη η θέση των εταίρων να βγει η Ελλάδα στις αγορές. ΄Ετσι, λύνουν και το δικό τους πολιτικό πρόβλημα να απευθύνονται στα κοινοβούλιά τους καλώντας τα να αποφασίσουν για ένα νέο δάνειο προς την χώρα μας.

5. Σε ομιλία μου στις 3-9-2013 είχα πει: «Απαιτείται τώρα αναδιάρθρωση, κοινώς κούρεμα και γενναίο μάλιστα, ώστε να καταστεί η Ελλάδα δημοσιονομικά ασφαλής και επενδυτικά ελκυστική με αυτονόητη την δική μας ευθύνη να μην παράγουμε νέα ελλείμματα». Αυτό το κρίσιμο θέμα είναι ο καταλύτης για την βιώσιμη πορεία της οικονομίας μας. Είναι εφικτό να το χειριστεί η κυβέρνηση αν η Ελλάδα αποδείξει ότι δεν είναι δημοσιονομικός πίθος των Δαναίδων. ΄Εχει δίκιο ο πρωθυπουργός όταν θέτει επιτακτικά το αίτημα, οφείλει, όμως, να κερδίσει την αξιοπιστία που προαπαιτεί η ισοτιμία των ρόλων μεταξύ εταίρων. Είναι θλιβερό ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση που εκπροσωπούν την χώρα να αντιμετωπίζονται σαν ενοχλητικός επαίτης στα σκαλιά του ευρωπαικού οικοδομήματος. Ομοίως, αυτή η πολυκακοφωνία των υπουργών και των στελεχών που ακυρώνουν τον πρωθυπουργό και τον μετατρέπουν σε παρατηρητή της υπουργικής Βαβέλ. Είναι έσχατη πλάνη να σχεδιάζει ο πρωθυπουργός την αποχώρησή του από την εξουσία για να αποφύγει το πολιτικό κόστος εφαρμογής του νέου προγράμματος, διατηρώντας το φωτοστέφανο του ηγέτη σε θέση εθνικής εφεδρείας. ΄Εσχατη πλάνη είναι και η εμμονή στην ίδια πολιτική στρατηγική.

Απέναντι στους τρίτους οφείλουμε να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση αλλά και να απαιτούμε διαρκώς απ΄αυτήν να δυναμώνει το ευρωπαικό μέτωπο της χώρας πείθοντας πως υπερασπίζεται το ευρωπαικό κεκτημένο. Η κυβέρνηση έχει δαπανήσει ανεκτίμητο πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο που αν καταστήσει την Ελλάδα απομονωμένη και καθημαγμένη, τότε την εκθέτει σε παντός είδους κινδύνους. Ο επικός λόγος για το πατριωτικό Όχι είναι πλάνη αφού πάντα η Ελλάδα έλεγε το Όχι σε εχθρούς έχοντας συμμάχους στο πλευρό της. ΄Οσοι ισχυρίζονται ότι ζήσαμε αιώνες με την δραχμή θεωρώντας την επιστροφή σε αυτήν εθνικά άρτια επιλογή ξεχνούν ότι όλες οι χώρες  είχαν τότε το εθνικό τους νόμισμα. Τώρα, όμως, έχουμε την τύχη να συμμετέχουμε σε μια ισχυρή ένωση και αυτό το πλεονέκτημα θα ήταν εθνική απώλεια να το στερηθούμε. Η ιστορία μας είναι άκρως διδακτική για το τι κέρδισε η Ελλάδα με συμμαχίες και πόσο ζημιώθηκε χωρίς αυτές.

6. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δοκιμάζει εθνική ήττα αν ο λαός μας οδηγηθεί στον κύκλο ενός νέου διχασμού. Η μεσαιωνική αντίληψη που κατατάσσει όσους ψηφίσουν Ναι στους δοσίλογους και όσους ψηφίσουν Όχι στους δραχμιστές καταστρέφει πέρα από τον κοινωνικό και οικονομικό και τον εθνικό ιστό της χώρας. Η Αριστερά έχει πληρώσει τις διακρίσεις των πολιτών σε άλλες εποχές. Ας είναι προμηθεική γιατί η διχαστική ρητορική που χρησιμοποιεί θα πλήξει τελικώς την ίδια. Τεκμήριο της δημοκρατίας είναι η ανεμπόδιστη έκφραση των διαφορετικών απόψεων. Διαφορετικές απόψεις υπάρχουν ανάμεσα στο Όχι του ΣΥΡΙΖΑ και το Όχι της Χρυσής Αυγής αλλά και ανάμεσα στο Ναι εκείνων που το χρησιμοποιούν σαν όχημα και πρόσχημα για την εξουσία και εκείνων που προτάσσουν το μείζον που είναι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Αποτελεί ιστορική ευθύνη για τις ηγετικές ομάδες στην πολιτική, την διανόηση, την εργασία, την επιχειρηματικότητα και την ενημέρωση να συμβάλλουν στην εθνική συνεννόηση. Μόνο έτσι μπορεί η χώρα να αναμετρηθεί όχι μόνο με τα συμπτώματα της κρίσης αλλά, κυρίως, με τις ρίζες της. Η κυβέρνηση ακολούθησε λανθασμένη τακτική αυτό το πεντάμηνο. Αυτό το λάθος δεν διορθώνεται με ένα νέο λάθος όπως είναι ένα δημοψήφισμα με αυτό το περιεχόμενο.

 

Ομιλίες και συνεντεύξεις

You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.

Playlist: 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Θεσμοί